Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Gudstjänstutskottets betänkande

2006:7
 
 
När de ”antecknade” försvinner …
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2006:69 där Kyrkomötet föreslås uppdra till Kyrko-styrelsen att bearbeta behovet av information om dop och kyrkotillhörighet till de som antecknats i Svenska kyrkans medlemsregister på grund av föräldrarnas kyrkotillhörighet. Utskottet menar att detta är en mycket viktig fråga och tillstyrker därför motionärens förslag. Till betänkandet har ett yttrande från Kyrkolivsutskottet fogats.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2006:69.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2006:69 av Ola Isacsson, När de ”antecknade” försvinner …

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att bearbeta frågan om hur de som antecknats i Svenska kyrkans medlemsregister på grund av föräldrarnas kyrkotillhörighet skall nås av information om dop och kyrkotillhörighet innan 18-årsdagen.

Andra utskott

Kyrkolivsutskottet har yttrat sig över motion 2006:69. Yttrandet bifogas som bilaga 1.

Utskottet

Bakgrund

I kyrkoordningen regleras kyrkotillhörigheten i sjätte avdelningen kap. 29. Där sägs att den som döps i Svenska kyrkans ordning blir upptagen i Svenska kyrkan samt att den som är under 18 år skall tas upp i Svenska kyrkan efter meddelande från barnets vårdnadshavare. I 4 § regleras att den som har fyllt 18 år, och som inte är döpt, skall tas upp i Svenska kyrkan efter skriftlig anmälan om han eller hon samtidigt med sin anmälan begär undervisning i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse för dop.

Fram till den 1 januari 1996, då dopet blev medlemsgrundande, blev man medlem i Svenska kyrkan enligt bestämmelserna i religionsfrihetslagen (1951:680). ”Barn i äktenskap” blev vid födelsen medlem i Svenska kyrkan om en eller båda föräldrarna tillhörde kyrkan och ”barn utom äktenskap” om modern tillhörde kyrkan. De barn som blev medlemmar på det här sättet och sedan inte döptes utgör idag huvuddelen i den grupp 18-åringar som skall erbjudas dop och dopundervisning. De är redan medlemmar i Svenska kyrkan, men denna grupp minskar i antal och år 2014 kommer alla att ha fyllt 18 år.

För de barn som nu antecknas i avvaktan på dop eller i avvaktan på meddelande gäller att om inget medvetet val görs tas anteckningen bort när de fyllt 18 år och de är då inte medlemmar i Svenska kyrkan. För närvarande finns cirka 190 000 personer antecknade på detta sätt inom Svenska kyrkan.

Kyrkoherdens ansvar att informera unga vuxna som ej är döpta regleras i 19 kap. 9 § kyrkoordningen:

Församlingens kyrkoherde skall informera unga personer som tillhör Svenska kyrkan utan att vara döpta om bestämmelserna för kyrkotillhörighet samt erbjuda dopundervisning och dop. Detta skall alltid göras året före 18-årsdagen.

I Kyrkoordning för Svenska kyrkan – med kommentarer och angränsande lagstiftning skriver författarna om 19 kap. 9 § kyrkoordningen bland annat:

När det gäller de ungdomar som tillhör församlingen och inte är döpta, finns en absolut skyldighet att året innan de fyller 18 år informera dem om kyrkotillhörigheten och erbjuda dem dopundervisning och dop. Som 9 § är formulerad förutsätts att detta inte är det enda tillfälle då information och inbjudan äger rum. Det är naturligt att det också sker åtminstone i samband med inbjudan till konfirmation.

Ansvaret för att uppgifterna enligt 8 och 9 §§ fullgörs är alltid kyrkoherdens. Detta medför inte att kyrkoherden själv måste svara för genomförandet. Det kan han eller hon mycket väl uppdra till någon annan. Hur informationen och inbjudan till dop görs i församlingen hör till det som behöver finnas med i församlingsinstruktionens pastorala program.

Med anledning av de regler om dop och kyrkotillhörighet som trädde i kraft den 1 januari 1996 utgav Svenska kyrkans församlingsnämnd Dop och kyrkotillhörighet – ett pastoralt program, Mitt i församlingen 1995:4. Där poängteras det lokala ansvaret för information och inbjudan:

Hur denna information skall gå till bör klargöras i det lokala måldokumentet. Det måste anpassas till de möjligheter som finns lokalt. Det är emellertid viktigt … att kyrkoherde och kyrkoråd inser betydelsen av en prioritering av den uppsökande verksamheten. Mot bakgrund av detta är det av yttersta vikt att varje församling sätter upp mål för det pastorala handlandet när det gäller dop och kyrkotillhörighet.

I materialet finns som bilaga brevexempel; Inbjudan till föräldrar och vårdnadshavare, Inför konfirmationen, till dem som enligt dopboken inte är döpta, samt Inför 18-årsdagen, till den som är kyrkotillhörig men ej döpt.

Frågan om dop och kyrkotillhörighet är fortsatt ytterst aktuell inom Svenska kyrkan. Det är en aspekt av oron för sjunkande medlemstal lika väl som i det arbete som handlar om så kallad medlemsvård. De flesta stift har något arbete på gång som relaterar till detta. Lunds stift har genomfört ett dopuppföljningsprojekt. I maj 2005 samlades ett antal stiftskonsulenter till ett seminarium om dop och kyrkotillhörighet. Hösten 2006 startas ett dopprojekt i Uppsala stift. I projektet kommer bland annat frågan om kommunikationen med dem som är medlemmar i Svenska kyrkan och närmar sig sin 18-årsdag men ännu inte är döpta, att behandlas. Stiftspedagog Nina Carlsson Garlöv poängterar att frågan är mycket större än att endast vara en fråga om informationsmaterial. Det handlar om hur vi kommunicerar, hur vi ser på dem vi vänder oss till och vilket budskap vi vill försöka nå fram med.

Överväganden

Gudstjänstutskottet konstaterar att motionären här har pekat på en mycket viktig fråga för Svenska kyrkans framtid. Antalet barn som antecknats i avvaktan på dop är mycket stort. Många av dem deltar i kyrkans barn- och ungdomsverksamhet vilket skall ses som ett positivt betyg åt den verksamheten. Men att många barn och ungdomar deltar i verksamheten utan att vara medlemmar räcker inte som grund för Svenska kyrkans framtid. Det är viktigt att se detta som ett exempel i frågor om medlemsvård och medlemskommunikation. När medlemmarnas barn blir vuxna krävs att dessa tar självständiga beslut om medlemskap, i de fall att de inte redan är medlemmar i Svenska kyrkan.

Känslan av att höra till ett sammanhang bygger genomgående på upplevelsen av att vara sedd och räknad med. Ett stort arbete har genomförts för att ta fram nya riktlinjer för konfirmandarbetet inom Svenska kyrkan. En satsning på den nationella nivån bör nu också göras kring ansvaret för de ungdomar som inte är döpta respektive de som inte konfirmeras. Det praktiska genomförandet måste naturligtvis i första hand ske i den lokala församlingen, men utskottet menar att den nationella nivån har ett ansvar för att strategiska och pedagogiska modeller formuleras. Det är viktigt att komma ihåg att det fordras ett annat pedagogiskt tänkande för 18-åringar jämfört med till exempel för 15-åringar.

I församlingarna är detta en fråga som bör införlivas i arbetet med församlings-instruktionen. Kyrkoråden kan uppmuntras att ta ett särskilt ansvar för att följa den lokala utvecklingen och de behov av insatser som följer därav.

Gudstjänstutskottet föreslår Kyrkomötet att bifalla motion 2006:69.

Uppsala den 28 september 2006

På Gudstjänstutskottets vägnar

Glenn Håkansson

    Lena Bohman

Närvarande: Glenn Håkansson, ordförande, Timmy Leijen, Ulla-Britt Emanuelsson, Johan Åkesson, Anna Karin Hammar, Mats Hagelin, Ingegerd Flock Andersson, Lisbet Båfält, Gerd Johansson, Anders Åkerlund, Fredrik Nilsson, Kerstin Hesslefors Persson, Marianne Kronbäck, Christina Holmgren och Kaya Ålander.

Biskoparna Martin Lind och Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

 

Kyrkomötet
Kyrkolivsutskottets yttrande
2006:5y
 
 

När de ”antecknade” försvinner
 

Till Gudstjänstutskottet

Kyrkolivsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motionen När de ”antecknade” försvinner 2006:69.

Utskottet konstaterar att det är viktigt att de rent tekniska förutsättningarna finns för att enkelt kunna hantera de som är antecknade. Det är därför med tillfredsställelse som utskottet noterar att det nya kyrkobokföringssystemet KBOK 2003 snart innehåller en funktion som gör det möjligt att direkt via systemet få en påminnelse när någon som står som antecknad är på väg att fylla 18 år.

Utskottet menar dock att en kontakt inför 18-årsdagen inte är tillräcklig. Kommunikationen med dessa ungdomar behöver vara kontinuerlig under hela uppväxttiden och väl genomtänkt av församlingen. Även församlingens verksamhet behöver ta hänsyn till dessa unga människor, så att det finns en kontaktyta med Svenska kyrkan att erbjuda. Aspekten bör även finnas med i arbetet med församlingsinstruktionen.

Utskottet anser att frågan om kommunikation med denna grupp bör behandlas inom ramen för den satsning den nationella nivån nu ska genomföra vad gäller barn och unga. I satsningen bör även ingå att ta fram förslag om hur kommunikation med denna grupp kan se ut och exempel från församlingar som är framgångsrika på området bör lyftas fram. Själva arbetet måste dock genomföras på lokal nivå.

Den nationella nivån har också en uppgift i att synliggöra Svenska kyrkan för barn och unga på webben. Viktigt är att tydliggöra för de unga vad Svenska kyrkan gör, för att motivera dem att vara medlemmar och dela kyrkans liv.

Uppsala den 27 september 2006

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Vanja Björsson

    Camilla Sundén

Närvarande: Vanja Björsson, ordförande, Bo E Nilsson, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Johan Lothigius, Hans Ulfvebrand, Åsa Ek, Per-Henrik Bodin, Olof Kjellström, Elisabet Nilsson, Lena Petersson, Roland Johansson, Michael Martinson, Kerstin Zetterberg och Terence Hongslo.

Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page